Hej, gott folk!

Den senaste tiden varit händelserik och rolig för oss i kryptokrona-världen. Inte minst tack vare vårt fantastiska och hjälpsamma community!

Om du inte har gjort det än, gå med i vår Discord-server. Alla nya medlemmar får en gratis kryptokrona!

Exchanges, exchanges, exchanges!

Många har frågat oss om vi finns att köpa på någon exchange än, och det är nu med stor glädje vi kan säga att vi inte bara finns på en exchange – utan två! (Inom kort kommer vi även att listas på en tredje!)

Devalvera mera!

Vi har inom ledningen av XKR funderat på huruvida den totala tillgången på XKR var optimal när den låg på 1000 miljarder. Om man gör en enkel analys så är den minsta beståndsdelen man kan handla crypto för en satoshi = 0.00000001 BTC. Om man multiplicerar det med 1000 miljarder får man 10 000 BTC som minsta möjliga värdering. Vi kom fram till att den värderingen var väl tilltagen och svår att uppnå. Vi tog då beslutet att ha en omröstning om möjligheten att ”devalvera” kryptokronan genom att flytta decimaltecknet tre steg till höger, så att 1000,00 XKR blir 1,00000 XKR istället.

Vi gjorde som planerat och startade en omröstning i vår Discord. Resultaten ser ni här nedan:

Resultaten var alltså en landskredsseger för att devalvera XKR, vilket vi nu också har gjort.

Det betyder att följande egenskaper nu gäller för kryptokrona-nätverket:

Total mängd XKR: 1 000 000 000,00000 XKR
Decimaler: 5st d.v.s 1,00000

Som användare ska du bara behöva uppdatera din plånboksmjukvara, vilket sker automatiskt med undantag för terminalplånboken som du kan ladda ned här.

 

Hugin Messenger tar nya kliv

Vårt flaggskepp Hugin Messenger håller på att utvecklas till något helt nytt. Att med enkelhet kunna skicka krypterade meddelanden utan nyfikna mellanhänder är stort i sig, men vad Hugin Messenger (snart) är kapabel till är något mycket större.

År 2020 har totalt präglats av pandemin och alla har gjort sitt bästa för att anpassa sig till denna tragedi. På kryptokrona ser vi dock ljus i detta enorma mörker. Att mänskligheten utsätts för prövningar leder alltid till fantastiska framsteg inom teknlogi och lösningar på de problem som vi utsätts för.

Vi på kryptokrona har alltid jobbat remote, exempelvis. Vi har inget kontor, eller en lokal där vi måste samlas på för att utföra vårt arbete. Vi sitter i Discord, diskuterar på Hugin och kan göra storverk ändå. Detta är nu något som allmänheten nu har fått smak för. Kanske kommer kontoret vara ett förlegat begrepp inom kort nu när vanliga människor runt om i världen inser att man faktiskt inte alltid behöver befinna sig på en fysisk plats för att vara produktiv.

Detta kommer med stora möjligheter, men också med en och annan risk. För att ta ett exempel nära till hands: Zoom.

Zoom är ett fantastiskt användbart program, visst, men har sina uppenbara säkerhetsbrister. Hackers har visat gång på gång hur man kan exploatera Zoom på olika sätt, vilket i och för sig har satt stor press på Zoom att ordna upp dessa tillkortakommanden och har nu blivit betydligt mer säkert än tidigare.

Dessvärre kan ett system som Zoom aldrig bli riktigt lika säkert som ett decentraliserat system, eftersom all trafik passerar Zooms servrar, så att du som användare får helt enkelt lita på att Zoom inte använder dina privata samtal som ämne för avlyssning eller värre. På kryptokrona tycker vi att mänskligheten förtjänar bättre. Vi tycker inte att det ska finnas någon risk för att ditt privata video- eller röstsamtal avlyssnas av varken företag, myndigheter eller obehöriga privatpersoner.

Vi tycker att ni förtjänar Hugin-säkerhet, även med röst- och videosamtal. Det är därför vi nu med glädje vill introducera Hugin Messenger med röst och videosamtal!

Hur funkar det?

Hugin Messenger använder sig som bekant av blockkedjan för att säkert kunna nå ut med krypterade meddelanden till rätt person, utan att behöva gå via en server. Allt kan serveras från en nod, antingen din egna eller en publik på nätverket.

WebRTC är en teknik som används för att upprätta en direktlänk mellan två datorer på internet som sedan kan användas för att strömma data, så som video, röst, text eller filer. Denna tekniken används av Discord, Zoom, Skype, m.fl. för att tillhandahålla samtal.

Problemet med WebRTC är att alla våra konkurrenter använder det på ett centraliserat sätt, trots att tekniken är P2P i sin grund. Så om du ansluter till ett samtal i Discord, eller Zoom, så går din data via WebRTC till Discord/Zooms servrar, där de encodas om i en så kallad MCU och sedan skickas till din chattpartner. Som du förstår är detta en väldigt processor- och bandbreddsintensiv operation, vilket leder till enorma problem med scaling.

Egentligen så behövs alltså inte detta steget, utan du kan direkt ansluta till din chattpartner och strömma bild och ljud utan någon tredjepart. Detta kan scalea oändligt, då det inte är en central punkt som berörs vid använding, utan användarnas egna bandbredd och processorkraft. I jämförelse med våra konkurrenter, så är detta verkligen en ”silver bullet” på ett problem som de andra helt enkelt aldrig kan lösa med sina centraliserade system.

Däremot så behöver man upprätta en anslutning med hjälp av ett centralt system, åtminstone tidigare. Med Hugin Messenger så har vi lyckats att komprimera en sådan här förfrågan om att upprätta en anslutning (kallad SDP) med WebRTC från över 2000 tecken, till knappt 200 tecken – vilket leder till att man kan upprätta en anslutning via Hugin!

Detta är ett stort steg, inte bara för Hugin, utan för WebRTC generellt. Vi har i teorin löst det största problemet med WebRTC – singaleringen, som man nu kan göra via Hugin på så sätt för första gången i världen upprätta samtal och dataströmmar helt utan några centrala servrar, och vi vill inte att någon ska underskatta potentialen i detta!

I och med pandemin har många företag och andra grupper tvingats att hålla sina möten på Zoom och det fungerar ju bra för det mesta. Men många företag och myndigheter m.m. kräver långt bättre säkerhet än vad Zoom kan erbjuda. Tänk på militären, tänk på läkare som har virtuella kundbesök osv. Dessa grupper kan inte använda Zoom, för att de kan inte leverera den säkerhet som krävs.

Hugin, å andra sidan, har världsledande säkerhet och kan öppna upp världen till en säker virtuell arbetsmiljö för miljontals människor!

Vi på kryptokrona tror att det kommer att förändra livet för många människor och är glada att kunna sträcka ut en hand i dessa prövande tider.

 

Mer information kommer inom kort!