Nu börjar vi närma oss årets slut och vi i teamet vill tacka er alla som hjälpt oss under 2020. Det har varit ett tungt år för många men det har även varit ett år där Hugin och kryptokrona kunnat växa tack vare behovet av privat, robust och innovativ kommunikationsteknik.

Årets höjdpunkter

Vår desktop-plånbok som kom 11:e april

Vårt devteam har bjudit på många godsaker under året, men först ut var vår nya plånboksapp till mac och windows! Den första versionen släpptes den 11:e april och efter dess har vi uppdaterat den med automatiska uppdateringar, det revolutionerande OpenAlias-implementerades även redan den 1:a maj!

För dig som har missat OpenAlias, så tillåter tekniken dig att ha din kryptoplånbok kopplad till ett vanligt domännamn. Vi på kryptokrona ger ut gratis .xkr.se-domäner, så att du kan be dina kompisar att skicka XKR till dig på exempelvis tomten.xkr.se istället för: SEKReTyRMJx2LTUrbf2r7GdMJ9PY5yHbYN6MCZkKUVvKZSwwwf3HnUS6Jia3TkD4jWgfxeh1AEYV3DKEAesSb7mSAvNqfCNBXrg etc..

Fiffigt va? Skaffa dig en .xkr.se-domän redan idag!

I början av augusti släppte vi även vår mobilapp till Android som du kan hitta här! I dagsläget är vi redan hundratals användare vilket är jättekul. Förhoppningsvis kan vi även snart släppa en version till iPhone, men mer information om det kommer nästa år!

Ändringen i decimaler

Den 23:e oktober i år valde communityt att gå från 2 decimaler och 1000 miljarder totala kryptokronor, till att istället ha 5 decimaler och 1 miljard totalt med kryptokronor. Motiveringen var att inte värdet på varje individuell kryptokrona skulle bli för låg, vilket försvårare handel på exchanges.

Altilly listade oss den 18:e november i år!

För många var nog årets största händelse när vi blev listade på Altilly, en kryptoexchange som blev intresserad av oss direkt. Eftersom det var vår första exchange, så fick vi också vårt första pris! Vi kan väl säga att marknaden har varit oense om en kryptokronas värdering, då den har legat emellan 1% av ett öre till över 2,50 kr! Hur som helst så har vi med hjälp av prisdata från Altilly kunnat expandera vår närvaro till bland annat CoinGecko, Altpocket & Blockfolio.

Tyvärr utsattes Altilly för ett intrång i december, där en attackerare tog sig in på deras servrar, tömde många av deras kryptoplånböcker och tog bort databaser samt backups av dessa. Som tur var lyckades hackarna inte komma åt några XKR och ett par andra kryptovalutor. Se listan över de olika kryptovalutorna som fanns på Altilly och huruvida de är säkrade eller ej här.

Om du hade några tillgångar på Altilly och dessa finns i listan över räddade kryptovalutor, finns det chans till återbetalning genom att fylla i formuläret här. OBS! Deadlinen är 9:e januari så se till att fylla ut den snarast.

Vi beklagar händelserna hos Altilly.com och lider med er som har förlorat något, men det verkar som att de ansvariga på Altilly gör allt för att kunna återbetala er.

Hur som helst har vi även blivit listade på den betydligt mindre exchangen BTCsquare.net och har även på FreiExchange.com!

Vi har även en donationsfond där du kan hjälpa oss att komma vidare i projektet med att exempelvis betala för att listas på en större exchange, eller hyra in hjälp för att utveckla vissa saker. Överväg gärna att skicka en slant!

 • BTC
  1BpUCYVMN72MXtkYuPpfkhUHjJ5C87FQct
 • ETH
  0x62324c3F183f6165D8a33CED8A18B7f1eA879Ac9
 • LTC
  LSfT4gQhYDLcMd9GqBH7J3DTH2mzYq9Uqe
 • XKR
  SEKReYFsoia2ftjRANiRyoTQ4CMxuTMQTUD8oLYwXKiPFKJuDJbnPhJCfUAu1NpFn7Hf3khtfEE7wXQ1JAnJVPfSff9WfueaduZ
hugin messenger in action!

Hugin v0.0.7 släpptes den 23:e november med funktioner som fildelning, videosamtal och p2p samtal – allt helt p2p såklart! Läs mer om uppdateringen här.

Detta var ett enormt steg för både hugin messenger och kryptokrona, då vi ser ett enormt behov av mer privacy-fokuserade video och röstkonferensapplikationer. Med dessa funktioner på plats kan vi möta ett real life-problem som tyvärr bara har intensifierats under pandemiåret 2020.

I nästa år kommer vi att jobba med att implementera hugin boards i appen, som kommer att fungera som grupper, forum, eller gruppchattar med olika nivåer av säkerhet. Exempelvis så vill vi att man ska kunna ha en helt öppen board, som alla kan läsa och skriva till, och den har ju självklart en annan nivå av säkerhet än säg en gruppchatt för ett företag.

Med boards tror vi att vi kan få fler människor att stanna kvar i appen, då det för många förstagångsanvändare inte finns så mycket att göra när man inte har någon kontakt att prata med. Med boards får man tillgång till ett engagerande socialt nätverk där man kan skapa nya kontakter omedelbart.

Sedan har vi även lyckats få kryptokrona-wallet-backend-js, den delen av mobilplånboken som sköter kontakten med blockkedjan på vår mobil- och desktop-plånbok, att kunna hantera hugin meddelanden!

Det betyder att det bara är en tidsfråga innan vi får ut hugin till mobila enheter. Hurra!

Dessutom innehåller den nya versionen stöd för ledger-integration, så vår plan är att så snart som möjligt släppa en ledger app för kryptokrona!

 

Vi passade även på att fråga våran discord server vilket deras bästa minne från det gångna året är, här är några av svaren vi fått:

”KUL MED KRYPTOKRONA DAGS ATT BLI RIK” (Ett citat från en av våra medlemmar som festat med sina kamrater och fått lite för mycket alkohol)

”Riksbankens nedstängning av vår sida riksbank.lol”

”Att samla ihop till en exchange”

”The best memory was talking about it and joining they heart warming and welcoming discord”

”The start of mining the coin and get to know more about mining and the coin it self”

”being the first non swede on the team”

Med det sagt så önskar vi er alla ett gott 2021!