Hej! Vi har precis uppdaterat Hugin med boards, ett sorts socialt nätverk byggt på kryptokronans blockkedja. Vi har länge haft en prototyp på hugin.kryptokrona.se , men har nu uppdaterat den så att den är helt decentraliserad och inbyggd i Hugin!

De nya Hugin Boards använder samma princip som Hugin Messenger alltid har gjort – enbart du har tillgång till dina nycklar (dina användaruppgifter, för den oinitierade), inga servrar är involverade (förutom en nod, som du kan driva själv), men viktigast av allt: ingen kan stänga ned tillgången till tjänsten.

Detta betyder att vi kanske för första gången har en lättanvänt forum, gruppchat, mikrobloggingplatform – vad du nu än vill kalla det – som är helt immun mot DNS-attacker, DDoS, hostingavstängning, server raids etc.

Efter Donald Trump blev bannad från Twitter i förra veckan, har vi sett alternativa platformar, så som Parler, fallit offer för nedtagning från Google, Amazon, Apple m.fl. tjänster. (https://www.businessinsider.com/parler-offline-outage-amazon-servers-2021-1)

Det här är en ganska intressant fallstudie av hur alternativa plattformar faktiskt tas ner och vad vi kan göra för att skydda våra tjänster från sådana försök.

För det första fick Parler deras Amazon-hosting nedtagen, vilket gjorde deras hela tjänster blev helt otillgängliga. Detta problem löser Hugin genom att vara på blockchain. För Hugin distribueras hostingen i alla noder på nätverket. Det betyder att du måste stänga av varje enskild nod i ett ständigt föränderligt flöde av nya, vilket gör det praktiskt taget omöjligt att attackera ”hostingen” för innehållet på själva plattformen.

Så vi behöver inte oroa oss för att vår hosting tas ned av en extern aktör, men hur är det med apparna?

Google och Apple tog bort Parler-appen från respektive app store på Android och iOS, vilket gjorde den otillgänglig för miljontals potentiella användare.

För iPhones finns det inget enkelt sätt att installera en app utan Apples tillstånd. Det betyder i praktiken att om en app blir borttagen från App Store kommer användare inte att kunna ladda ner den. Android-användare har det snäppet bättre, eftersom de enkelt kan ladda ner appen online och installera den manuellt – med det sagt, är det smärtsamt att bli borttagen även från Play Store.

Så mobilappar är ganska knepiga, eftersom Google och Apple i princip kontrollerar hela app-ekosystemet på mobila enheter. På stationära datorer är det dock helt annorlunda. Det är lika väldigt enkelt att installera en app på din dator och köra den, utan att något företag har något att säga till om. Det är toppen. Så länge du kan få tag på Hugin-installationsprogrammet någonstans kan du använda tjänsten.

Vad händer när vi går mobilt med Hugin?

Vi skulle definitivt vara sårbara för nedtagning i app stores, precis som Parler, speciellt på iOS.

Även om appen kan tas bort, dock, kan en webbversion läggas upp av vem som helst, på vilken server som helst, du kan till och med hosta en själv. Det gör att vårt nätverk liknar en hydra: om du stänger av en webbmiror av Hugin, kan andra dyka upp för att ta dess plats.

Eftersom webbversionen gör att mobilanvändare kan nå tjänsten, skulle de inte lämnas helt i mörkret om en appbutiks nedtagning skulle inträffa.

Sammanfattningsvis behandlar Hugin faktiskt varje enskild sårbarhet som orsakade att Parler togs ner, samtidigt som den erbjuder en plattform som också är helt ocensurerbar.

Det är därför vi är glada att fortsätta vårt arbete med Hugin Boards och vi tar gärna förslag från er användare. Besök vår Discord om du har något att säga!